Amsterdam maakt zich klaar voor grootste gala in vijf jaar met drie Nederlanders in actie. Het wordt een belangrijke test voor de kickbokssport in Amsterdam en de rest van Nederland. Gaat het goed dan maakt de sport een mooie comeback, gaat het mis..

Het is zover! Gisteren maakte burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam bekend dat er na lange tijd weer een groot vechtsportgala in zijn stad gaat plaatsvinden. De 26e editie van het gala “Glory” komt 4 december voor het eerst na 5 jaar weer naar de Arena.

Glory is op dit moment de belangrijkste en grootste kickboks organisatie ter wereld. Nederland wordt daarmee het elfde land waar Glory een gala organiseert. Op de site van Glory stond de volgende mededeling:

“We are proud to be able to host this historic event in Amsterdam with the blessing of Mayor Van der Laan’s office,” says GLORY CEO Jon Franklin.

“After a year of negotiations by our team, the Dutch fans will finally be able to experience the world’s top kickboxing league live.

“The Netherlands has such a rich history of kickboxing, from the world-renowned gyms to the numerous championship athletes the region has produced.

“In fact, three of our six reigning GLORY champions are Dutch and two of those champions, Rico and Nieky, are going to put on a show for their countrymen in December.”

Terug in de tijd – Nederland wordt, met Japan, gezien als een bakermat van het kickboksen. Het is daarom extra bijzonder dat Glory nu na zoveel edities weer in Amsterdam mag plaatsvinden. Tot 2010 was It’s Showtime Europa’s grootste kickboksbond. Door de verkoop van deze bond, eerst aan K1 Global en later aan Glory, werd deze bond in een klap de grootste belangrijkste organisatie wereldwijd.

 Kickboksgala’s: een ontmoetingsplek voor criminelen

Glory kon voor lange tijd niet meer in Amsterdam georganiseerd worden omdat Van der Laan dat sinds 2010 niet meer toeliet. Voor die tijd vond It’s Showtime vaak in Amsterdam plaats. Een van de vele hoogtepunten was bijvoorbeeld het wereldtitelgevecht tussen Semmy Schilt en Badr Hari in 2009. Deze wedstrijd werd door miljoenen kickboks fans van over de hele wereld bekeken.

Van der Laan besloot de grote gala’s uit de stad te weren omdat hij een groot verband zag met de criminele wereld. De tafeltjes vooraan bij een gala versterkten dat beeld. Hiervoor wordt grof geld betaald, terwijl de herkomst van dat geld in sommige gevallen niet te traceren was. Hans van Egdom benadrukt dan ook de noodzaak van het giraal betalen van tickets. Zo kan er vanuit worden gegaan dat er niet gesjoemeld kan worden.

Burgemeester van Amsterdam heeft spijt van stigmatiseren van de sport

Nu lijkt Van der Laan spijt te hebben van zijn generaliserende opvattingen over de kickbokssport. Hij geeft aan ‘teveel gefocust’ te zijn geweest op de incidenten en de geur van criminaliteit die rondom de sport hangt. “Mijn uitspraken zijn soms stom geweest” vertelde Van der Laan toen hij deze week met ‘de big five’, in gesprek ging. ‘Deze sport kan zich geen betere ambassadeurs wensen dan deze vijf kampioenen.’

Leon Verdonschot, journalist, schrijver,presentator, en zelf recreant bij Vos Gym ziet mede door het besluit van de burgemeester dat het weer de goede kant op gaat met de sport. ‘Er worden goede initiatieven genomen vanuit de sport zelf. Dat Glory weer een gala in Amsterdam mag organiseren, is een enorm belangrijke stap. Burgemeester Van der Laan heeft zelfs ronduit toegegeven dat hij zijn mening over de sport heeft bijgesteld. Dat siert hem als bestuurder, maar is ook een groot signaal naar andere burgemeesters. En de enorme populariteit van UFC in de VS zal ook hier naar overwaaien, met hopelijk het effect van een soort nieuwe start voor de niet-Olympische vechtsporten.’

MMA is op het moment de snelst groeiende sport in de Verenigde Staten terwijl het in de jaren 90 zelfs nog verboden was om het uit te zenden. Miljoenen mensen kijken vandaag de dag naar de kooigevechten en het dan ook een miljardenindustrie. Volgens Leon zou dat wel eens invloed kunnen hebben op de populariteit en bekendheid van vechtsporten hier.

Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Semmy Schilt and Rico Vehoeven met de burgemeester van Amsterdam

‘Dutch Style’ of toch ‘German Style’?

Deze vijf mannen met wie Van der Laan ook in gesprek is gegaan omvatten vier oud wereldkampioenen en een verse. Rico Verhoeven zal op 4 december in de Amsterdam Rai zijn wereldtitel verdedigen. De vier oude kampioenen zijn goed voor maar liefst 14 K1 Grand Prix titels. Ter vergelijking: het toernooi werd 19 keer gehouden in de periode van 1993 t/m 2012 toen de promotie failliet ging. In totaal werd er 15 keer een Nederlander gekroond tot het absolute zwaargewicht van deze planeet. Een prestatie van formaat. Nederland is altijd al dominant geweest in de kickbokssport. Waarschijnlijk zal dat nog wel even zo blijven.

‘Maar de Duitsers en de Belgen komen er wel aan’, benadrukt Van Dams. ‘Eerst waren het pannenkoeken maar nu zijn ze echt goed. Dat heeft niet zozeer met de trainers te maken maar meer met de trainingsmethoden. Ze krijgen het beter door’.

4 legendes, van der Laan en Rico Verhoeven

Maar wordt de Dutch Style in de toekomst dan misschien de ‘German Style? Clyde lacht. ‘Laten we het niet hopen! Anders krijgen we hetzelfde als met voetbal.’

Wie vechten er?

Ook Nieky Holzken, zelf het schoolvoorbeeld van de ‘Dutch Style kickboxing’, zal zijn titel verdedigen. Rico en Nieky zijn twee vechters van de nieuwe kickboksgeneratie. Zij hebben toppers als Peter Aerts en Remy Bonjasky afgelost en hebben al op jonge leeftijd de wereldtop bereikt.

Ook zal Mosab ‘the Jaguar’ Amrani in actie komen. Mosab is een geboren en getogen Amsterdammer met Marokkaanse ouders zal in een toernooi gaan vechten. Wint hij zijn eerste partij en vervolgens de finale dan zal hij een titelgevecht krijgen tegen de huidige kampioen, de Canadees Gabriel Varga. Van Varga verloor hij op Glory 20 in Dubai op punten.

Al met al een bijzonder feestelijke avond voor de Nederlandse fans die eindelijk weer een groot evenement live mee kunnen maken.

Maar is dit nu echt een omslag in de manier waarop de overheid naar de kickbokswereld en de (grote) gala’s kijkt? Het komende gala zal  zeker bepalend zijn voor de toekomst van het kickboksen in Nederland. Gaat alles goed en is de gemeente Amsterdam tevreden dan smaakt dit waarschijnlijk naar meer. Ontstaan er toch problemen, dan is de toekomst van het kickboksen in Nederland wederom in gevaar. ‘Dan zijn we weer anderhalf jaar terug in de tijd’, aldus Hans van Egdom. Maar daar wil ik niet eens aan denken. En daar gaat we ook helemaal niet vanuit’.

Advertenties