Tachtig tot negentig procent van de professionele kickboksers gebruikt doping, stelde 3-voudig K1 wereldkampioen Remy Bonjasky bij Spuiten en Slikken. Maar, zo vertelt de directeur van de Nederlandse Dopinautoriteit, Herman Ram: ‘Daar heb ik totaal geen zicht op. En hier kan ik dan dus ook helemaal niets over zeggen.’

Dit komt omdat het FOG als enige bond wordt erkend door het NOC*NSF. Maar zij zitten alleen maar in Nederland. Dopingcontrole kan alleen bij een organisatie die internationaal actief is en waarbij afspraken zijn gemaakt over schorsingen. Hierdoor staan de atleten op (in ieder geval) Nederlandse gala’s niet onder het toezicht van de autoriteit. De autoriteit kan z’n werk daarom niet doen in de kickboks sport.

FOG als enige aangesloten bij NOC*NSF

De enige federatie die is aangesloten bij het NOC*NSF is het FOG. Probleem is dat dit maar een zeer klein deel is. Ram: ‘Uit m’n hoofd is er nog geen kickbokser gepakt. Een groot deel van de kickboksers wordt niet onderworpen aan dopingcontroles. De bonden bepalen zelf wat ze op dit gebied voor beleid voeren.’ Het probleem hiermee is dat ‘bonden’ of ‘promotors ondersteundende organisaties’, zoals ingewijden liever zeggen, niet graag hun eigen vechters straffen. Jij wil immers een gala neerzetten met de beste en vooral populairste vechters. Je moet toch je kaartjes verkopen om geld te verdienen.

dopingautoriteit

En dan zegt meneer Ram wat interessants: ‘Bonden concurreren met elkaar, dan wel zijn het commerciële bedrijven. In praktijk betekent dit ook dat wanneer een vechter gepakt wordt, hij zo bij de concurrent kan gaan vechten.’

De WAKO en het FOG

De WAKO is de enige internationaal erkende bond van Nederland en het FOG op zijn beurt als enige erkend door het NOC*NSF. De rest zijn ook niet altijd bonden maar eerder promotors ondersteunende organisaties. Deze willen vooral geld verdienen en staan dus dus niet echt de vechters als ‘onafhankelijk orgaan’ die vechters wil en kan straffen. Bovendien moeten er gala’s neergezet worden en wanneer vechters niet door de dopingcontrole komen wordt het lastig om een gala neer te zetten met de vechters die je graag zou willen zien vechten als organisatie.

‘Organisaties hebben ook belang bij een goed imago’

Toch merkt Ram dat er een tendens is bij full-contact sporten om de atleten bijvoorbeeld op een evenement te controleren: ‘Organisaties hebben ook belang bij een goed imago’. Toch is het wel frappant dat bonden zich nog niet onderworpen hebben aan het toezicht van de autoriteit. Je zou denken dat de bonden zelf toch in ieder geval willen gaan voor een schone sport. Maar dan kom je weer terug op het concurrerende aspect van een bond.

Wanneer een bond dit wil moet zij zich onderwerpen aan de ‘doping code’ . Op dit moment is bij de Sectie Ringcontactsporten FOG de NOVER/WFCA die zich hieraan heeft onderlegd.
Geen andere (Muay Thai) Kickboxing en of Mixed Martial Arts bond in Nederland is op dit moment als erkende sportbond (in)direct lid van het NOC/NSF. Dit is wel nodig indien we willen dat de doping controles onder controle komen van de Nederlandse Dopingautoriteit.

‘Het gebeurd wel dat bonden of organisaties het zelf doen’, stelt Harm. Maar daar heeft de Nederlandse Doping autoriteit dan dus geen zicht op.

De heer Ram heeft, als hij zo’n uitspraak van Remy Bonjasky op tv hoort langskomen, wel een persoonlijke mening, maar als directeur van de Nederlandse Doping Autoriteit kan en wil hij daar niets over zeggen.

Allistair Overeem over zijn dopingaffaire: ‘My doctor prescribed, and I accepted, an anti-inflammatory medication that was mixed with testosterone.’ 

LAS VEGAS, NV - DECEMBER 30: Alistair Overeem celebrates his win over Brock Lesnar during the UFC 141 event at the MGM Grand Garden Arena on December 30, 2011 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Donald Miralle/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images) *** Local Caption *** Alistair Overeem
LAS VEGAS, NV – DECEMBER 30: Alistair Overeem celebrates his win over Brock Lesnar during the UFC 141 event at the MGM Grand Garden Arena on December 30, 2011 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Donald Miralle/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images) *** Local Caption *** Alistair Overeem

Maar hoe zit het nou bij het kickboksen in Nederland? Kunnen we daar helemaal niets over zeggen?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht en de dopingautoriteit blijkt dat 4,2 % van de Nederlandse topsporters – met die officiële status – bewust doping gebruikt. Alleen voetballers zouden daarin níet zijn meegenomen. Zo’n onderzoek was nog nergens op de wereld uitgevoerd.

Echt alleen voetballers niet meegenomen in onderzoek?

‘Er zijn naast voetballers ook geen kickboksers in het onderzoek meegenomen’, bevestigt Harm.

Voor de kickbokssport blijft het dus gissen. En, zoals ook te zien is bij het geval van Armstrong, is het zeer ingewikkeld om hier achter te komen. Zelfs als deze atleet nauw gevolgd wordt door vriend en vijand. Atleten zullen er alles aan blijven doen om dopinggebruik te verhullen.

Meneer Ram benadrukt dat de promotors-ondersteunende organisaties (in de volksmond: ‘bonden’) wel graag een ‘schoon imago’ hebben.

Doping is bij vechtsporten nog onwenselijker dan bij andere sporten

Aangezien je bij een kickboks gevecht probeert je tegenstander uit te schakelen lijkt het hebben van goede dopingcontroles extreem belangrijk. In de vechtsport is je fysieke gesteldheid zeer belangrijk, nog veel belangrijker dan bij een teamsport als voetbal of hockey. Het is dan ook niet gek om te veronderstellen dat het doping gebruik hier dan ook hoger ligt dan in andere (team)sporten. Maar zoals ik al zei, dit zijn veronderstellingen. En de stelling van Remy Bonjasky dat ongeveer iedereen doping gebruikt is nauwelijks te bewijzen. Nog niet in ieder geval.

Dit geeft nog meer noodzaak om op doping te controleren omdat het de sport simpelweg eerlijker en veiliger maakt. Maar aangezien atleten die doping gebruiken niet aan de lange termijn denken en koste wat kost willen winnen, zou je vechters toch echt goed moeten controleren. Je moet ze, voor de veiligheid van andere, maar dus ook tegen zichzelf beschermen. Maar dat kan wederom niet centraal en efficiënt door doordat niet iedere kickboksbond is aangesloten bij het NOC*NSF.

‘4,2 procent van de topsporters gebruikt doping terwijl maar 1/2 procent positief test’

Of het echt om zulke hoge getallen gaat als Bonjasky beweerde is de vraag. Maar één ding is zeker, er zijn altijd atleten die proberen vals te spelen. Zeker wanneer het nog maar zeer de vraag is of je gepakt gaat worden. Zo blijkt uit het onderzoek van de UU dus dat 4,2 procent van de topsporters doping gebruikt terwijl maar 1 tot 2 procent positief test bij controles van de organisatie zelf.

Advertenties