Uit onderzoek door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is gebleken dat ruim een kwart van de Nederlanders zich wel eens onveilig voelt. Wat als je dit probleem zou kunnen aanpakken met het beoefenen van vechtsport?

Een bange bevolking is een wezenlijk, niet te onderschatten probleem. Een onveilig gevoel is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Niemand wil een bange bevolking die niet over straat durft.

Het voordeel van sport

Uit onderzoek van Miriam Carla de Graaff  blijkt dat wanneer iemand een positief zelfbeeld heeft, hij of zij zich minder snel bedreigd voelt. Uit onderzoek van Baumeister blijkt dat een gebrek aan zelfvertrouwen een van de oorzaken van geweld is.

Daarnaast is Sport ook van belang bij het ontwikkelen van competenties van een individu. Wanneer een individu namelijk het gevoel heeft over meer competenties te beschikken zal hij meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zich zekerder en veiliger voelen.

Sport en zeker de kickbokssport zorgt dat de beoefenaar een sterker gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen krijgt. De sporter krijgt een positiever zelfbeeld waarmee de kans op geweldadigheid afneemt.

Is er een verschil  in gevoelens van veiligheid tussen vechtsporters en niet vechtsporters?

Jazeker. Wanneer er in het onderzoek vragen worden gesteld over zaken als terrorisme en veiligheid in de nacht, komt er duidelijk uit dat vechtsporters een veiliger beeld hebben van hun omgeving dan niet-vechtsporters. Zo waren vechtsporters bijvoorbeeld gemiddeld minder bang om door het bos naar huis te fietsen. Waar niet-vechtsporters liever kozen om door bijvoorbeeld mamma of pappa opgehaald te worden. Ook lijken volgens het onderzoek vechtsporters vaak gezonder te leven. Dat neemt niet weg dat het krijgen van klappen op het hoofd natuurlijk schadelijk is.

Wanneer iemand uit de onderzoeksgroep wordt lastig gevallen is het voor de vechtsporters makkelijker om hun mannetje te staan. Biij een nachtelijke confrontatie met een verdacht persoon werd door vechtsporters gewoon doorgelopen, terwijl de niet-vechtsporters liever het hazenpad kiezen.

Het heft in handen nemen in een noodsituatie

Als laatste deed ze onderzoek naar hoe men omgaat met bedreigende of risicovolle situaties en welke gevoelens deze oproepen. Op wat voor manier zouden zij verstarren in zo’n situatie of juist ingrijpen.  Niet erg verassend dat vechtsporters eerder zouden ingrijpen in risicovolle situaties. Zo bleven niet-vechtsporters zitten in de trein bij het zien van een vandaal terwijl de vechtsporter (vaker) direct ingreep.

Conclusie

Vechtsporters voelen zich meer in controle, minder angstig en minder onprettig dan niet-vechtsporters. Ook voelen vechtsporters zich in de meeste situaties minder snel boos. Dit vertelde Pete Scott, zelf Muay Thai vechter, eerder: ‘Ik laat me niet zo snel meer opfokken. Nu lach ik lach er meestal gewoon om als iemand mij probeert uit te dagen als ik bijvoorbeeld uitga. Dat was voor ik met Muay Thai begon wel is anders.’ Dit komt ook doordat ze zich minder kwetsbaar voelen. Een kat in het nou maakt gekke sprongen…

Naast het feit dat vechtsport goed is voor je fysieke fitheid blijkt uit dit onderzoek dat de sport ook in grote mate goed voor je geestelijke gesteldheid kan zijn. Zeker wanneer je uit een fysiek zwakkere groep als jonge meisjes/kinderen komt.

 

Advertenties