Leon Verdonschot, journalist, schrijver, presentator en zelf kickbokser bij Vos Gym bij de recreanten over kickboksen in de Nederlandse media.

‘Thaiboksen is in Nederland uitgegroeid tot een volksport, al zou je dat bepaald niet zeggen op basis van de aandacht ervoor op in media. Als je de sportpagina’s van de kranten leest, zou je bijna denken dat heel Nederland alleen van voetbal en wielrennen houdt, en vooruit, in het geval van aansprekende Nederlanders ook een paar keer per jaar van schaatsen en zwemmen.’

De grote K1 Grand Prix toernooien, waarin veel Nederlandse zwaargewichten de besten van de wereld probeerden te worden, werden wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Maar toch was er in de Nederlandse pers nauwelijks aandacht voor.

‘Toen een grote partij van Badr Hari werd uitgezonden op RTL7, was het aantal kijkers rond de 700.000, terwijl het laat op de avond was. Dat duidt dus op een groot potentieel’, zegt Verdonschot.

Maar zou een realityshow met Glory ‘wereldkampioen’ Nieky Holzken ervoor kunnen zorgen dat meer mensen, en journalisten de andere kant van het kickboksen zien?

nieky bij rtl late night

Leon is zelf op het punt gekomen dat ‘hij álles verwelkomt’ wat de sport op een goede manier onder een breed publiek brengt, al is het een reality-soap.

In het verleden is gebleken dat wanneer je de sport van meer ‘human interest’ kant laat zien, dit kan helpen voor de beeldvorming die over een sport heerst.

‘Toen Mylene de la Haye een programma maakte over thaiboksers, had zij ook aandacht voor de meer human interest kant van het verhaal. Jens Older Kalter, de schrijver van de biografie over de legendarische Nederlandse kickbokser Ernest Hoost, gaf aan dat het positieve effect van dat programma voor de sport enorm is geweest. Je hebt gewoon, of je dat zelf als liefhebber of beoefenaar nou leuk vindt of niet, een paar goede rolmodellen nodig, wil je een groot publiek wijzen op de sport’, stelt Verdonschot.

Het Barnie effect

‘Darten was vroeger in Nederland ook een marginale sport als je kijkt naar de media-aandacht. Totdat  ‘Barnie’ opeens een nationale volksheld werd. In zijn kielzog kwam er ook veel aandacht voor anderen topdarters en voor de sport zélf.’

Dit zie je nu ook gebeuren bij de Formule 1, waarbij we de races ook stukken meer zijn gaan volgen nu ‘onze’ Max Verstappen al op achttienjarige leeftijd zijn kunsten vertoont. Hij is onze held en hij gaat ‘ons’ wereldkampioen maken is gevoel onder veel Nederlanders.

Al met al is Verdonschot niet pessimistisch: ‘Er worden goede initiatieven genomen vanuit de sport zelf. Dat Glory weer een gala in Amsterdam mag organiseren, is een enorm belangrijke stap. Burgemeester Van der Laan heeft zelfs ronduit toegegeven dat hij zijn mening over de sport heeft bijgesteld. Dat siert hem als bestuurder, en is ook een goed signaal naar andere burgemeesters. De enorme populariteit van UFC, een populaire vechtsport in de VS, zal ook hier naar overwaaien, met hopelijk het effect van een soort nieuwe start voor de niet-Olympische vechtsporten.’

Mixed Martial Arts

Mixed Martial Arts is de snelst groeiende sport in Amerika terwijl het in de jaren 90 nog verboden was om op de Amerikaanse televisie uit te zenden. Nu heeft het naar schatting wereldwijd meer dan 300 miljoen fans.

Misschien dat het kickboksen weer mee kan groeien met MMA dat zo in trek is. En we hebben over een aantal jaar niet alleen méér gala’s in Nederland, maar is het voor organisaties ook makkelijker goede sponsors te vinden. Dit gaat makkelijker wanneer er af een toe een berichtje in de Telegraaf zou staan over een Nederlandse kickbokskampioen.

  • Rico Verhoeven heeft inmiddels voor een groot deel bijgedragen aan het ‘mainstream’ worden voor de kickbokssport. Hij is inmiddels landelijk bekend en vertegenwoordigt de sport op een zeer goede manier.
Advertenties